Wat is mechanische ventilatie nou eigenlijk?

Waar de huizen vroeger op een natuurlijke manier via naden en kieren geventileerd werden, worden de huizen sinds de jaren tachtig steeds beter geïsoleerd. Met als gevolg dat ze een mechanisch ventilatiesysteem nodig hebben. Sinds 2006 is het in alle nieuwbouwwoningen zelfs verplicht. Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond en comfortabel klimaat in je woning. Als je mechanische ventilatie op de juiste manier gebruikt, is het beter dan natuurlijke ventilatie. Maar wat is mechanische ventilatie nou eigenlijk? Welke mechanische ventilatiesystemen zijn er en wat is de beste mechanische ventilatie in jouw situatie? Van den Biggelaar Installatietechniek laat je in dit artikel graag kennismaken met mechanische ventilatie.

Wat is mechanische ventilatie?

Het doel van ventileren is vervuilde lucht afvoeren en vervangen via de toevoer van verse, schone lucht. Dat kan op twee manieren, natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie verloopt zowel de toe- als afvoer van lucht volledig natuurlijk. Mechanische ventilatie, ook wel MV genoemd, zorgt voor een voortdurende luchtverversing. Mechanische ventilatie wordt vaak toegepast om gebruikte lucht af te voeren en verse (buiten)lucht aan te voeren. Mechanische afzuiging vindt meestal centraal plaats, vaak op zolder.

De installatie bestaat uit een MV-box en ingebouwde ventilatiekanalen. De afzuigpunten bevinden zich op verschillende punten in huis, zoals in de woonkamer, de keuken en natte ruimten zoals badkamer en wc. De ventilatieroosters voor de aanvoer van frisse lucht bevinden zich in de gevel, meestal als roosters aan de bovenzijde van het raam. De mate van ventilatie kan geregeld worden met een standenknop, automatisch met behulp van één of meerdere sensoren of via een tijdsinstelling.

Mechanisch ventilatiesysteem: verkrijgbaar in twee soorten

Mechanische ventilatiesystemen zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten:

  • Mechanische afzuiging
    De mechanische afzuiging is in combinatie met natuurlijke toevoer. Gebruikte lucht wordt mechanisch afgevoerd, frisse lucht komt op een natuurlijke manier binnen via roosters in de kozijnen en/of de gevel. Door het afzuigen ontstaat er onderdruk, waardoor er vanzelf verse buitenlucht naar binnen stroomt.
  • Balansventilatie
    Bij balansventilatie wordt gebruikte lucht mechanisch afgezogen én wordt verse lucht mechanisch naar binnen geblazen. Vaak is bij dit mechanisch ventilatiesysteem ook warmteterugwinning (WTW) mogelijk.

Wat de beste mechanische ventilatie is? Dat is afhankelijk van je woning, jouw wensen en het beschikbare budget? Bij Van den Biggelaar Installatietechniek adviseren we je graag over het juiste mechanisch ventilatiesysteem.

De voordelen

  • Vraag gestuurd door middel van sensoren (luchtvochtigheid, CO2, fijnstof, etc.)
  • Neemt weinig plaats in, omdat je weinig ventilatiekanalen nodig hebt
  • Geluidsarm, bij een natuurlijke aanvoer van verse lucht
  • Ideaal voor nieuwbouw en renovatie
  • Veel verschillende varianten van een mechanisch ventilatiesysteem mogelijk
  • Door de eenvoud begrijpelijk voor (bijna) iedereen
  • Je kunt ieder moment ingrijpen/veranderen door de standenschakelaar.

Aandachtspunten bij mechanische ventilatie

Er bestaan vaak nogal wat onduidelijkheden op het gebied van mechanische ventilatie. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je uiteen:

  • Zet de mechanische ventilatie nooit uit, behalve in geval van calamiteit.
  • Laat de ventilatieroosters open.
  • Je mag gerust een raam openzetten, al hoeft dat niet.
  • Laat de deurspleten altijd vrij. Deze zorgen namelijk voor de juiste luchtcirculatie in huis.
  • Zet het mechanisch ventilatiesysteem bij het douchen op de hoogste stand. Het raam in de badkamer hoeft dan niet open.
  • Droog je was in huis, ben je aan het koken of zijn er veel mensen op bezoek? Maak dan ook gebruik van de hoogste stand.
  • Maak de roosters en ventielen één keer per jaar schoon met een stofzuiger en wat sop.
  • Laat de ventilator box een keer per jaar schoonmaken door een erkend installateur.
  • Nieuwe mechanische ventilatiesystemen kunnen voorzien worden van sensoren, zodat er automatisch de juiste hoeveelheid frisse lucht in je woning binnenkomt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij mechanische ventilatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij laten je graag kennismaken met de verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen en de bijbehorende voor- en nadelen.

Veelgestelde vragen

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Lees meer

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project