De werking van een warmtepomp

De warmtepomp is het duurzame alternatief van de gasketel/cv-ketel. Het zorgt op een duurzame manier voor verwarming en warm water in huis. Een warmtepomp is simpel gezegd een apparaat welke energie uit de natuur gebruikt om te verwarmen of te koelen. Met energie uit de natuur wordt omgevingswarmte uit bijvoorbeeld de grond of de lucht bedoeld.

Een warmtepomp is interessant voor iedereen die zelfvoorzienend wil zijn, de energierekening wil verlagen, het energielabel van de woning wil verhogen en die milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde. Omdat een warmtepomp duurzamer is dan een cv-ketel en minder CO2 uitstoot, wordt de overstap naar een warmtepomp door de overheid gestimuleerd middels subsidies.

Verschillende soorten warmtepompen

Bij Van den Biggelaar Installatietechniek heb je de keuze uit twee verschillende soorten warmtepompen: de water/water warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. Elk type warmtepomp heeft weer zijn eigen werking.

Water/water warmtepompen

Een water/water warmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, benut energie uit de bodem en maakt gebruik van aardwarmte, van de zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Bodemwarmte is energie van de zon die tot wel 100 meter diep ligt opgeslagen in de aardbodem.

De meest bekende vorm van de water/water warmtepomp is de vorm waarbij een put geboord wordt, tot wel 100 of 200 meter diep. Op die diepte wordt grondwater omhoog gepompt, welke vervolgens doorloopt naar een warmtewisselaar. Wanneer de warmte uit het grondwater is gehaald, wordt dit afgekoelde water weer in dezelfde bron geloosd. Op deze manier wordt de bron dus gebruikt om zowel in de wintermaanden te kunnen verwarmen als in de zomermaanden te kunnen koelen.

Met deze soort warmtepomp creëer je een optimaal binnenklimaat doordat je huis niet alleen wordt voorzien van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer dus ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Een lucht/water warmtepomp benut energie uit de lucht. De werking van deze warmtepomp is als volgt: de warmtepomp zet warmte uit de buitenlucht om in bruikbare energie voor het verwarmen en koelen van je woning en het bereiden van warmtapwater. En dit kan zelfs bij een zeer lage buitentemperatuur tot -20 graden Celsius.

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Voor de installatie zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen zoals grondboringen nodig. Deze warmtepomp is dan ook uitstekend toe te passen in bestaande situaties.

De buitenunit van deze warmtepomp neemt door middel van een ventilator buitenlucht op, welke vervolgens naar binnen geleid wordt. Vervolgens wordt deze lucht geperst en onder druk omgezet. De omzetting en de combinatie met het koelmiddel en de condens maakt dat er energie ontstaat. Deze energie wordt dan weer gebruikt voor klimaatcontrole binnenshuis.

De voordelen van een warmtepomp

Het biedt een flink aantal voordelen om te kiezen voor een warmtepomp in plaats van voor een cv-ketel:

  • De warmtepomp is dé manier om je woning te verduurzamen en energie te besparen.
  • Het doel is dat Nederland in 2050 compleet van het aardgas af is. Met een warmtepomp zet je dus al de eerste stap in de goede richting.
  • Het energielabel van je woning verandert, waardoor je woning ook in waarde stijgt.
  • De mogelijkheid om te verwarmen en om te koelen
  • Met een warmtepomp wordt je huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd, waardoor je minder tot geen gas verbruikt en dus de CO2-uitstoot vermindert.
  • Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts.
  • Weinig onderhoud nodig.

Wil je naar aanleiding van het lezen van dit artikel meer weten over de werking van een specifieke warmtepomp of ben je overtuigd en wil je graag een warmtepomp in je woning laten installeren? De vakmensen van Van den Biggelaar Installatietechniek staan graag voor je klaar met een persoonlijk advies. Neem contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak bij ons in de showroom.

Veelgestelde vragen

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Lees meer

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project