Hoeveel subsidie krijg ik op een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.

Investeringssubsidie duurzame energie

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming bij het aankopen van zonneboilers of warmtepompen. Een regeling die zowel voor particuliere als zakelijke gebruikers geldt. Met deze tegemoetkoming stimuleert de Rijksoverheid Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Je komt alleen in aanmerking voor een subsidie voor je warmtepomp als je aan bepaalde eisen voldoet.

De voorwaarden

Om subsidie te krijgen op een warmtepomp moet zowel je warmtepomp als jij/je bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen.

Warmtepomp

 1. De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 2. Het gaat om een lucht/water warmtepomp, grond/water warmtepomp of water/water warmtepomp. De lucht/lucht warmtepomp is uitgesloten.
 3. Een vermogen van maximaal 70 kW.
 4. Voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
 5. De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur zoals Van den Biggelaar Installatietechniek.

Particulieren

 1. De warmtepomp staat op deze apparatenlijst.
 2. De warmtepomp is nieuw, al betaald en geïnstalleerd. Het betaalbewijs staat op jouw naam.
 3. Je vraagt de subsidie binnen zes maanden na installatie aan.
 4. De warmtepomp staat in Nederland.
 5. De warmtepomp mag niet binnen één jaar na de beslissingsdatum over de subsidie verwijderd worden.
 6. Komt de warmtepomp in een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan krijg je geen subsidie.
 7. Je kunt de subsidie aanvragen bij Rvo.nl. Bekijk voor de zekerheid de officiële voorwaarden op www.rvo.nl/isde.

Zakelijke gebruikers

 1. Belangrijk is dat je een geldig KvK-nummer hebt.
 2. Dien eerst je subsidieaanvraag in op www.rvo.nl. Je hebt twee opties:
  a) je wacht met het kopen van een warmtepomp tot het RVO een besluit over je subsidieaanvraag heeft gedaan.
  b) je gaat een koopovereenkomst aan voordat het RVO een besluit heeft genomen over de subsidieaanvraag. Dit is op eigen risico, want het kan zo zijn dat je aanvraag wordt afgewezen omdat deze bijvoorbeeld niet voldoet aan de voorwaarden.
 3. Na installatie en betaling vraag je vaststelling van de subsidie aan.
 4. Je kunt ook een voorschot aanvragen. Daarvoor moet je bewijzen dat de apparaten zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Na betaling moet je alsnog vaststelling van de subsidie aanvragen.
 5. Tenslotte wordt de subsidie of het resterende bedrag uitbetaald.

Het bedrag

Op de apparatenlijst staat ook het actuele, indicatieve subsidiebedrag per apparaat. Voor warmtepompen ligt het indicatieve bedrag tussen de € 500,- en € 2500,-.

Sinds januari 2020 is de hoogte van het subsidiebedrag gewijzigd voor kleine warmtepompen die bestemd zijn voor het verwarmen van tapwater. De subsidie voor deze warmtepomp bedraagt in 2020 € 500,- exclusief eventuele label-bonus.

De gewijzigde bedragen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2020 worden ingediend.

Hoe werkt het?

 1. Je koopt een warmtepomp die in aanmerking komt voor subsidie.
 2. Je dient via www.rvo.nl je aanvraag in, uiterlijk zes maanden nadat de warmtepomp geïnstalleerd is.
 3. Je kunt geen voorschot krijgen.
 4. Heb je meer dan één apparaat aangeschaft en wil je voor alle apparaten subsidie aanvragen? Dat mag, maar wel met één subsidieaanvraag per apparaat.
 5. Je krijgt de beslissing binnen acht weken na je aanvraag. De betaling volgt maximaal één week na de beslissing.

Interesse in een warmtepomp?

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande interesse in een warmtepomp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze: een warmtepomp waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Veelgestelde vragen

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Lees meer

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project