Wat is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Kosten en rendement

COP is een Engelse afkorting en staat voor Coëfficiënt Of Performance oftewel ‘prestatiegetal of rendement’. Hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement en dus hoe zuiniger de warmtepomp. De COP is de verhouding tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (elektriciteit). COP wordt op de volgende manier berekend: geleverde energie (warmte) gedeeld door verbruikte energie (elektriciteit).

Voorbeeld ter verduidelijking

Van alle energie die een warmtepomp levert, komen vier delen energie uit een bron (lucht of water) en één deel van elektriciteit. De geleverde warmte van een warmtepomp bestaat voor elke 5 kW warmte die hij produceert uit 4 kW warmte uit de bron en 1 kW elektriciteit. In dit voorbeeld is de COP 5:1=5.

In dit voorbeeld is de COP 5. Er is dus maar één deel elektriciteit nodig voor vijf delen warmte. Dat maakt het rendement van de warmtepomp 500%.

De voorwaarden

De COP van een warmtepomp wordt door een aantal zaken beïnvloed:

  • De warmtepomp zelf – hoe efficiënter de warmtepomp warm water of lucht produceert, hoe hoger de COP.
  • De temperatuur van de bron (lucht of water) heeft invloed op de COP. Dat geldt ook voor de temperatuur van het water/lucht dat de warmtepomp produceert. Hoe hoger de geproduceerde temperatuur, hoe hoger het verbruik, hoe lager de COP.

De COP is dus eigenlijk ook afhankelijk van het seizoen. Oftewel de SCOP van de warmtepomp.

Wat is SCOP?

Zoals gezegd wordt de COP bepaald bij een vaste bron- en afgiftetemperatuur. Maar in de praktijk werkt een warmtepomp nooit met precies dezelfde bron- en cv-temperaturen. Het COP-getal is dus nooit precies. De SCOP is de Seasonal Coëfficiënt of Performance. In feite hetzelfde als de COP, maar dan met de temperatuurinvloed van een seizoen erin verwerkt. De SCOP is een gemiddelde COP over een jaar en op een bepaalde plek in Europa.

Van den Biggelaar Installatietechniek voor advies

Wil je graag een warmtepomp in je woning of bedrijfspand en ben je benieuwd naar het rendement van de verschillende soorten warmtepompen in jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Van den Biggelaar Installatietechniek staat graag voor je klaar met een persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project