Vochtproblemen? Voorkom vocht of schimmel in huis!

In een huis is altijd vocht aanwezig. Een normaal vochtgehalte is prima, maar een te hoog vochtgehalte kan op termijn grote problemen veroorzaken. Zowel voor je woning als voor je gezondheid. In een normaal huis, waar geen sprake is van vochtproblemen, is de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%.

Vocht en schimmel in huis zijn veelvoorkomende vochtproblemen in woningen. Maar wat zijn de oorzaken van dit soort problemen? En veel belangrijker nog: wat is de beste oplossing? Van den Biggelaar Installatietechniek vertelt je dat graag.

Hoe herken ik vochtproblemen in huis?

Teveel vocht in huis is niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Vochtproblemen in huis kun je onder andere aan het onderstaande herkennen:

  • Een muffe, droge lucht in huis
  • Hang je de was in huis op? Dan droogt deze minder snel
  • Loslatend behang of stucwerk
  • Houtrot
  • Vochtplekken en schimmel in huis
  • Condens op je ramen en eventuele andere koudere oppervlakten
  • Een hoger energieverbruik
  • Algen op de muur
  • Last van ongedierte zoals zilvervisjes en/of pissebedden

De oorzaken

Voordat een vochtprobleem kan worden opgelost, moet eerst de oorzaak gevonden worden. Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, met elk hun eigen oplossing. Wij zetten de vijf meest voorkomende problemen voor je uiteen:

1. Condensatie

De meeste vochtproblemen in huis worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals douchen, wassen en koken. Maar ook lichaamsvocht is een rijke bron van vocht in huis. Eén persoon kan per dag tot wel 1,5 liter vocht verliezen door ademhaling en via de huid. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet er wel goed worden geventileerd. Wanneer de lucht verzadigd wordt met waterdamp, slaat deze neer in de vorm van condens. Is er geen sprake van goede ventilatiemogelijkheden? Dan slaat de vochtige lucht neer op ramen, kozijnen, muren en/of kelders.

Om vochtproblemen door condensatie te voorkomen is het dus belangrijk om goed te ventileren. Dit kan door regelmatig de ramen open te zetten, maar een betere oplossing is een goed ventilatiesysteem. Bij Van den Biggelaar Installatietechniek adviseren we je graag over het juiste ventilatiesysteem in jouw specifieke situatie.

2. Lekkage

Elke woning en elk pand heeft een netwerk van leidingen, zoals waterleidingen en afvoerbuizen, liggen. Wanneer deze leidingen gaan lekken, ontstaat er vocht in huis door lekkage. Leidingen kunnen bijvoorbeeld gaan lekken door ouderdom of bij het verkeerd monteren van bijvoorbeeld een nieuwe kraan. Vochtproblemen door een lekkage kun je herkennen door vochtige plekken op de muren en uiteindelijk schimmel in huis. Zitten de kapotte leidingen achter tegels? Dan gaan de tegels op den duur loslaten.

Bij een lekkage is er sprake van een acuut vochtprobleem met flinke schade als gevolg. Neem bij een lekkage direct contact op met Van den Biggelaar Installatietechniek.

3. Optrekkend vocht

Is er sprake van vochtplekken ter hoogte van het grondniveau? Dit wordt ook wel optrekkend grondvocht genoemd. De oorzaak: een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering. Mogelijke oplossingen bij optrekkend vocht zijn:

1) Het injecteren van muren door gaten te boren in de muren om deze vervolgens op te vullen met een vochtwerende gel.

2) Het onderkappen van de muren waarbij horizontale sleuven gemaakt worden, waar dan vervolgens een nieuwe vochtkering in geplaatst wordt.

4. Doorslaand vocht

Zijn er duidelijke vochtplekken op de buitenmuren en/of je binnenmuren zichtbaar? Dan spreken we over doorslaand vocht. Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater van buiten je woning binnendringt. Dit vochtprobleem zien we vooral bij oudere gebouwen en woningen waarbij de gevelbekleding door de jaren heen heel poreus is geworden. Om deze vochtproblemen op te lossen kun je óf de muren laten impregneren óf kiezen voor nieuwe gevelbekleding.

5. Bouwvocht

Bij een nieuwbouwwoning is het vochtpercentage altijd erg hoog. Het duurt ruim twee jaar voor er sprake is van een normale luchtvochtigheid in huis. Dit is het gevolg van al het gebruikte hout en cement. Materialen die beide relatief veel vocht bevatten.

Een goede diagnose is belangrijk

Aan vocht in huis, schimmel in huis of een ander vochtprobleem kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Om zelf geen onnodige schade aan te brengen en geen onnodige kosten te maken, is het belangrijk om eerst een goede diagnose te laten stellen door een professioneel bedrijf. Een professioneel bedrijf zoals Van den Biggelaar Installatietechniek.

Veelgestelde vragen

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Lees meer

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project