Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis zorgt voor een minder muffe lucht en een gezonde leefomgeving. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies en wat is de ideale luchtvochtigheid voor in huis? En hoe creëer ik deze ideale luchtvochtigheid? Van den Biggelaar Installatietechniek geeft graag antwoord op deze vragen.

Wat is luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis is de relatieve luchtvochtigheid. Oftewel: een percentage dat aangeeft hoeveel waterdamp er in lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die in de lucht kan zitten. Temperatuur en luchtdruk zijn hier op van invloed. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Om te meten of de luchtvochtigheid in huis wel goed is, kun je gebruik maken van een hygrometer. Een hygrometer meet de hoeveelheid water in de lucht.

Te lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid kan geïrriteerde luchtwegen, gebarsten lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten veroorzaken. Ook voor je huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Houten vloeren, meubels en kozijnen kunnen gaan barsten of scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.

Te hoge luchtvochtigheid

Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door koken, douchen en door te ademen. Als dit vocht in de woning blijft, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken, omdat houten meubels, vloeren en kozijnen vocht opnemen en uitzetten. Als mens heb je het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat je via de lucht je warmte niet goed kwijt kunt.

De eerste tekenen van een te hoge luchtvochtigheid in huis zijn wanneer de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen zijn en blijven.

De oplossing? Ventileren

De meest effectieve oplossing voor de ideale luchtvochtigheid in huis is ventileren. Door te ventileren zorg je voor frisse lucht in huis en dus voor een gezonde woonomgeving. Aangezien huizen van na 1980 niet of nauwelijks meer ventileren op de natuurlijke manier, dus via naden en kieren, biedt een goed ventilatiesysteem de uitkomst. Bij Van den Biggelaar Installatietechniek heb je de keuze uit een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-unit:

  • Mechanische ventilatie met natuurlijke lucht
    Dit is eigenlijk het ‘traditionele systeem’ waarbij natuurlijke lucht toegevoerd wordt en mechanische lucht afgevoerd wordt.
  • WTW – gebalanceerde ventilatie
    Bij dit systeem is er geen open verbinding met buiten. Er wordt dus mechanische lucht toegevoerd én mechanische lucht afgevoerd.

Wat kan ik eraan doen?

Is de luchtvochtigheid te hoog of juist te laag? Onderstaande tips helpen je wellicht om tot de ideale luchtvochtigheid te komen.

Te droge lucht

Je kunt op de volgende manieren zorgen voor meer vocht in huis:

  • Zet de verwarming niet te hoog
  • Planten zijn luchtzuiverend en planten met grote groene bladeren kunnen de luchtvochtigheid verhogen
  • Hang bakjes met water aan de radiator. Door de warmte verdampt het water en wordt de lucht dus vochtiger
  • Lekker warm gedoucht? Laat dan de deur van de badkamer lekker open staan om de luchtvochtigheid in huis te verhogen
  • Een luchtbevochtiger.

Te vochtige lucht

Om de lucht in huis droger te maken, kun je het onderstaande doen:

  • Ventileer je huis elke dag met behulp van een ventilatiesysteem of door de ramen geregeld open te zetten
  • Droog je wasgoed, als het kan, buiten
  • Gebruik de afzuiging bij het koken en als je het hebt ook bij het douchen
  • Zet de mechanische ventilatie niet uit
  • Maak gebruik van vochtvreters.

Van den Biggelaar Installatietechniek voor advies

Zoals gezegd is ventileren de allerbeste oplossing voor een ideale luchtvochtigheid in huis. Ben je op zoek naar een goed ventilatiesysteem? Of wil je meer weten over de luchtvochtigheid in huis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze professionele medewerkers staan graag voor je klaar met een persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Ongeacht welke soort warmtepomp je ook hebt, het verbruik wordt uitgedrukt in COP. Maar wat is COP nou eigenlijk? En wat zegt het over de warmtepomp? Van den Biggelaar Installatietechniek probeert het je zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Lees meer

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?


Lees meer

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezig warmte in de bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Met een warmtepomp creëer je het perfecte comfortniveau in je woning. Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Dan bieden we je bij Van den Biggelaar Installatietechniek diverse opties: water/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen. En wist je dat je tot 2021 subsidie krijgt als je een warmtepomp koopt? Wij zetten alles graag voor je op een rijtje.


Lees meer

Waar wij voor staan!

Bekijk onze bedrijfsvideo om te zien waar wij voor staan en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Met trots presenteren wij onze projecten

Van den Biggelaar Installatietechniek is als installatiebedrijf werkzaam in het zuiden van Nederland. Ben je als aannemer, projectmanager of particulier die in eigen beheer aan het bouwen is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van installatietechniek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Met trots presenteren wij de eerder door ons gerealiseerde projecten.

De Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst

Recht tegenover het prachtige natuurgebied De Boswachterij in Dorst ligt nieuwbouwlocatie...

Bekijk dit project
60 woningen in Waalwijk

60 woningen in Waalwijk

Lommerijk is een ruim opgezette wijk in Landgoed Driessen in...

Bekijk dit project