De mechanische ventilatie uitzetten: kan en mag dat?
Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in (nieuwbouw)woningen verplicht. Dit komt omdat de huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd worden, waardoor verse lucht moeilijker een weg naar binnen vindt. Maar wist je dat de wetgeving het eigenlijk ook verbiedt om je mechanische ventilatie uit te schakelen? Niet voor niets dat er geen aan-en-uitknop op het systeem zit. Wil je de mechanische ventilatie toch uitzetten? Dan moet je de stekker eruit trekken. Maar kan en mag dat wel?
De luchtvochtigheid in huis
Douchen, koken, wassen, andere alledaagse activiteiten en ademen zorgen voor veel vocht in huis. De mechanische ventilatie zorgt ervoor dat al dit vocht naar buiten kan, zodat er sprake is van de meest ideale luchtvochtigheid in huis.
Mechanische ventilatie uitzetten – de gevolgen
Het lijkt misschien logisch om je mechanische ventilatie uit te zetten wanneer je (langere tijd) niet thuis bent om energie te besparen. Maar wanneer je ventilatie lange tijd uitstaat, wordt de lucht in huis juist vochtiger, waardoor het meer energie kost om je huis bij terugkomst op te warmen. Bovendien ventileer je niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van je huis. Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming.
Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Alleen bij onderhoud of een ramp
Mechanische ventilatie uitzetten? Wij van Van den Biggelaar Installatietechniek adviseren je om dit nooit te doen. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (wanneer de overheid adviseert om ramen en deuren te sluiten). Is dit het geval? Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om.